Om DogmeMad

Jeg har lavet denne blog med følgende formål:

  1. at samle de opskrifter jeg bruger ofte, på tværs af formater (bøger, noter, hjemmesider, blogs osv.), på en måde der gør det nemt at søge i dem (f.eks. efter ideer til at tilberede en bestemt råvare), og gør det overskueligt at lave madplaner ud fra sæsonens varer.
  2. at lave alt dette online tillader mig at tilgå min opskriftssamling fra alverdens steder og at dele den med andre der af og til beder om en opskrift på noget jeg har serveret.
  3. at jeg har gjort bloggen offentlig giver folk jeg ikke kender mulighed for at bruge mine opskrifter, hvis de tilfældigvis skulle havner her efter at have søgt på google (jeg er selv havnet de mærkeligeste steder på nettet på den måde og er ofte blevet glad for at nogen havde gjort sig ulejligheden at dele den opskrift jeg ledte efter). 

Jeg ville ønske jeg var en bedre fotograf og kunne tilføje flotte fotos af maden til bloggen. Jeg ved fra mig selv at gode billeder er med til at inspirere mig til at prøve en ny opskrift, udover at de giver et meget hurtigt indtryk af hvad retten er for noget før man behøver læse al teksten. Men jeg er en elendig fotograf og når først aftensmaden er klar har jeg slet ikke tid eller tålmodighed til at lege med kamera inden der skal spises. Så billeder må I tænke jer til (og jeg opgiver på forhånd enhver forhåbning om at denne blog bliver en blockbuster). 

Navnet DogmeMad referer til at jeg er lidt dogmatisk når det kommer til madlavning, forstået sådan at jeg har nogle dogmer jeg tager udgangspunkt i når jeg vælger hvilken mad jeg vil lave, hvilke råvarer jeg vil bruge osv. Med andre ord har jeg nogle grundtanker om livet generelt og mad specifikt som påvirker hvad jeg spiser og tilbereder. Jeg vil påstå at alle mennesker har nogle dogmer omkring mad, selv om de måske ikke er bevidste omkring dem. F.eks. spiser de fleste danskere ikke hunde eller mennesker, hvilket skyldes en grundholdning (en slags dogme) om at man ikke spiser “venner”.

Mine holdninger omkring mad er måske lidt mere eksplicitte og omfangsrige end de flestes. Nogle vil synes at jeg gør livet besværligt for mig selv uden grund, og jeg kan godt se deres pointe. Men jeg er sådan irriterende indrettet at jeg har en holdning til alt, og det er vigtigt for mig at (forsøge at) leve i overensstemmelse med mine holdninger – så vidt muligt (de kan desværre ofte vise sig at være selvmodsigende!). Desuden er jeg af den overbevisning at det, at noget er svært, ikke nødvendigvis betyder at det er skidt – der kan komme mange rigtig gode ting ud af et restriktivt dogme (jf. f.eks. Dogme95 som efter min mening leverede nogle af de bedste film i nyere dansk filmhistorie, eller nomas dogme der var startskuddet til hele det fantastiske eventyr om ny nordisk mad).

Mine personlige dogmer omkring mad kan opsummeres som følgende:

  1. min mad skal være en daglig nydelse, det skal smage godt, være en sanselig oplevelse, give næring til min sjæl
  2. min mad skal også være sund og nærende for min krop
  3. min mad skal ikke udgøre en unødig belastning for andre mennesker, dyr eller planeten som helhed og lokalmiljøet i særdeleshed.

Alle tre hovedpunkter kan give anledning til mange og lange filosofiske diskussioner, specielt de to sidste (da de fleste godt kan blive enige om at det første er personlig “smag og behag”). Jeg vil prøve at undgå at udrede alle mine tanker omkring dem, da jeg er ret sikker på at der ikke er nogen der gider at læse det, men jeg er nødt til at nævne nogle af de pointer som er vigtige for mig og for forståelsen af udvalget af opskrifter i min samling.

Om smag og behag: man skal ikke underkende at ens smag udvikler sig. Der er mange ting jeg nyder at spise idag som jeg ikke kunne forestille mig at spise for nogle år tilbage, og mange ting jeg glædeligt spiste for nogle år tilbage som jeg ikke kunne drømme om at spise idag. Med andre ord: jeg lader mig udfordre, og opfordrer andre til at gøre det samme.

Om sundhed: puha, der er så mange meninger om hvad der sundt, og de skifter hele tiden, så det er helt umuligt at vide hvad er rigtigt og forkert. Jeg holder mig til følgende retningslinjer: mad skal så vidt muligt laves i mit eget køkken og bestå af så lidt forarbejdede råvarer som muligt, som overvejende er friske og i sæson; variation er et nøgleord – man skal hverken spise for meget af én ting (f.eks. tror jeg man skal passe på med ikke at lade sin kost bestå af for meget brød/kornprodukter og mælkeprodukter) eller for lidt af én ting (f.eks. tror jeg at man skal passe på med at være fedtforskrækket og bruge flere og mere varierede fedttyper end de officielle kostråd anbefaler). Variation er også med til at give en mere tilfredsstillende og spændende oplevelse, hvilket understøtter det første punkt (sansestimulering). Desuden tror jeg på at økologiske/biodynamiske råvarer er mindre giftige og mere nærende for kroppen end konventionelt dyrkede, hvilket støtter op om det tredje punkt (miljø).

Om miljø: for at opfylde målet tilstræber jeg at købe så mange råvarer som muligt af økologisk og lokal produktion. Der er mange råvarer der ikke kan dyrkes i Danmark som jeg næppe vil undvære, dem prøver jeg at begrænse til tørvarer som krydderier, ris og bælgfrugter, da det nedbringer energibehovet til transport op opbevaring kraftigt. Helt konkret kan det nævnes at jeg køber mange af mine grøntsager gennem KBHFF, nogle af mine tørvarer gennem MBI, oksekød gennem koklapperne, og derudover er jeg generelt glad for kvaliteten i min Irma.

Skulle der være nogen derude der gerne vil læse mere om holdninger til mad så kan jeg varmt anbefale Mogens’ blog Madkultur, jeg er enig i stort set alt hvad han skriver!

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.