Næringsåbenbaringen: Når morivationen skal styrkes

Det er pokkers svært at ændre vaner. Især dårlige vaner… Det kan jeg til hver en tid skrive under på. Jeg har prøvet flere gange i løbet af de sidste 20 år at adoptere nye sunde vaner, herunder kostvaner, uden success. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at den eneste grund til at det er lykkedes denne gang er at jeg virkelig havde brug for det – nød lærer nøgen kvinde at spinde. Mental beslutsomhed er en ting, fornemmelsen af brændende nødvendighed er en anden. Men selv om det lykkedes over al forventning af skære sukker og andre hurtige kulhydrater brat ud af min kost i første omgang, betyder det ikke at jeg ikke jævnligt bliver fristet til at spise dem igen. Jeg har ikke ryddet huset fuldstændig for dem, for jeg har to børn der har brug for lidt kulhydrater (rugbrød eller rugknækbrød med tykt lag smør til at klæde dem på til at lege udenfor i frostvejr, lidt frisk eller tørret frugt som snack eller dessert i ny og næ, osv.). Og så er der alle de fristelser man bliver udsat for lige så snart man bevæger sig ind i et indkøbsområde. Og så hører ens vanehjerne bare ikke altid efter når jeg siger til den “jovist ser den der softice/varm kakao/croissant på billedet lækker ud, og du forbinder den med positive barndomsminder/hyggelige stunder med selvforkælelse, men når du har spist den så får du ondt i hovedet eller i maven eller begge dele, og bliver i dårligt humør, og så smager den ikke en gang særlig godt i virkeligheden, i hvert fald ikke godt nok til at det er prisen værd”. Og så falder jeg i. Igen. Med andre ord, så har jeg endnu ikke fundet løsningen på at undgå fristelser i ny og næ, den side arbejder jeg stadig på. Jeg tror at nøglen ligger i at skabe nye associationer, sådan at hjernen tænker ondt i maven når den ser en sukkersag, og derudover arbejde på at finde andre måder at give sig selv lidt forkælelse (jeg ville ønske at en kop te kunne gøre det, men der er jeg ikke endnu…).

Når jeg ikke er lige så styret af impulsiv trang til “synde”, så hjælper det at tænke på alle de gode effekter jeg har fået af at lægge min kost om. De tæller:

  • At sove bedre om natten. Den lille bandit er stadig årsag til at jeg vågner alt for mange gange om natten, men efter at jeg har droppet sukker er jeg meget hurtigere til at falde i søvn igen.
  • At vågne mere frisk om morgen. Det var hvoedmotivationen for hele showet, og det er blevet indfriet. Sandsyneligvis mest fordi jeg sover lidt bedre, men sikkert også fordi kroppen er ved at finde en bedre balance mht diverse hormonproduktioner, som har lidt skade under manglen på (mikro)næringsstoffer.
  • At være fri for at tænke på mit næste sukkerskud hele tiden. Seriøst, før jeg satte en stopper for sukker, lå jeg om aftenen og puttede den lille bandit og tænkte på hvad jeg skal forkæle mig selv med af lækkerier når han var faldet i søvn og jeg kunne stå op igen. Lige så snart jeg havde spist morgenmad tænkte jeg på hvad jeg kunne lave som formiddagssnack. Jeg var pinligt bevidst om at jeg hellere burde bruge alt den mentale energi på noget andet og bedre, men det var ikke noget jeg kunne styre. Jeg var junkie. Det er jeg ikke mere, og det er en sand befrielse.
  • At være fri for at skulle tænke på om mine børn får for meget sukker – fordi de selvfølgelig ikke skulle snydes når vi voksne fik “noget godt”. Trængte jeg til et lille stykke chokolade kunne jeg ofte ikke indtage det uden at de så det, og så skulle de jo også have lidt. Nu hedder det nul (raffineret) sukker for os alle, og det er meget nemmere at administrere end “lidt, en gang i mellem, når de voksne synes det er ok”. Nu hedder det “lidt, når der er helt særlige lejligheder: fødselsdage og andre fester hvor det bliver serveret og vi ikke synes det er rimeligt at de skal kunne holde sig fra det der bliver serveret”.
  • At få pænere hud. Overraskende sideeffekt og slet ikke noget jeg stilede efter, men ikke destomindre en dejlig gevinst: min hud ser mere jævn ud, både i farve og tekstur, og jeg har mindre rynker og færre bumser. Ikke at nogen af delene var slemme før, ikke i en grad der generede mig, men forskellen er alligevel tydelig.
  • At få en flad mave. Det troede jeg seriøst aldirg jeg skulle opleve. Jeg har, lige så langt tilbage jeg kan huske (og se på mine barndomsbilleder), haft en sød, rund bule på maven. Jeg troede at det var bare sådan jeg var. Nu har jeg fundet ud af at det er oppustethed, og at den stammer fra kulhydrater. Når jeg spiser “rigtigt” er maven væk. Lige så snart jeg spiser et enkelt stykke wienerbrød, er den tilbage. Kontant reaktion, som man siger. Kan jeg leve med en oppustet mave? Ja, sagtens, det har jeg gjort i 40 år. Er jeg glad når den er væk? Ja, det er sgu meget dejligt når tøjet ikke strammer om maven, at maven ikke er i vejen når man bukker sig fremover, at kunne gå i en kropsnær kjole uden at have en lille bagtanke om at det ser lidt sjovt ud med den der runde mave.
  • At lande på min idealvægt. Igen, ikke noget jeg havde skænket en tanke i mange år. Jeg har ikke været på slankekur siden jeg var teenager og endnu lidt for påvirkelig af samfundets skønhedsidealer. Jeg har vejet 62 kg (jeg er 168 cm høj) lige så længe jeg kan huske (med undtagelse af graviditet og perioder med for meget trøstespisning / for lidt daglig motion). Det gav en fornuftig BMI og en fornuftig tøjstørrelse. Nu vejer jeg 57 kg. De 5 kg forsvandt på blot 10 dage. Jeg blev faktisk ret forskrækket da jeg opdagede det, for jeg var bange for at det ville fortsætte og jeg ville ende som et skellet. Men det stoppede helt at sig selv, og jeg ser på inden måde for tynd ud. Jeg har lidt mindre fedt på lår og balder, men også mindre rundt om livet, så der er stadig lidt timeglasfigur. Nogle få beklædningsdele (nederdele og cowboybukser) falder af mig, de bliver stille og roligt skiftet ud. Eneste ulempe er at det hurtigere bliver ubehageligt at sidde på kolde/skarpe genstande (som en sten eller bænk udendørs) fordi der ikke er lige så meget “medbragt polstring” på min numse…

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.