Fond!

Dette er en ikke-opskrift, snarere en påmindelse og en åbenbaring: påmindelse om hvor let det er at koge sin egen fond (og de små ting man skal huske når man gør det) og en åbenbaring over hvor næringsrigt det er. I min naitivtet har jeg gået og troet at fond var sådan noget fancy feinschmæker noget man lavede fordi man gerne ville tilberede lækker fransk eller italiensk mad. I min “næringsopvækkelse” har jeg lært at det er så meget mere end smag: det er koncentret (mikro-)næring i høj potens, inklusiv en hel række næringsstoffer vi ikke får andre steder i vores kost (herunder diverse proteiner som er med til at opbygge vores knogler og ledbånd). Så fra at betragte det som en luksus er jeg gået over til at betragte det som en nødvendig grundsøjle i en nærende kost, og jeg koger fond mindst én gang om ugen. Det tager tid, jovist, men 99% tiden står det jo bare og simrer, og det føles så utrolig godt at få brugt knogler og grøntsagsrester på denne måde, at det er alt (rengøringsbesværet) værd.

Har du ikke prøvet at lave din egen fond før, eller har du altid fuldt de gængse kogebogsopskrifter, så se her hvad der skal til for at lave en ægte, bedre-end-vitamin-pille vitalitetsbustende fond:

knogler fra dyr – inkl så meget bindevæv som muligt, og gerne også fedt og lidt kød. Jeg bruger mest kylling og okse: kyllingeknogler har jeg hver gang jeg har tilberedt kylling i oven (hvilket stort set er den eneste måde jeg lvar kylling på fordi det er så nemt og lækkert) – når vi er færdige med at spise piller jeg kødet fra de stykker vi ikke har spist og smider både disse knogler samt dem vi har gnavet rene under måltidet i en gryde – jovist har de været i vores munde men de bliver jo kogt og dermed steriliseret! Okseknogler køber jeg som “suppeben” til utrolig billige penge fra de søde mennesker på Stensbølgård (som også leverer langt de fleste af de grøntsager vi konsumerer her i huset).

rester af grøntsager – hovedsageligt “suppeurter” som løg, porrer, gulerødder og selleri. Det kan være toppen af gulerødder der bliver skåret fra, de yderste blade af løg (ja, også de helt tørre! de er også fulde af næring), de yderste blade af en porrer, toppen af en blegselleri eller skrællen af en selleriknold (det gør ikke noget at der er jord på, det kan man sigte væk eller fjerne ved bundfældning), stilkene fra et bundt persille osv. Jeg har en pose i fryseren hvor jeg smider den type rester i når jeg har dem og tømmer posen når jeg koger fond. Du behøver ikke at have alle typerne repræsenteret, det er det ideelle men absolut ikke et must.

lidt krydderier – nogle hele peberkorn, en halv tørret chili, en tsk salt, et skvæt eddike.

Hvis du bruger okseknogler bliver det ekstra lækkert hvis du starter med at brune dem i ovnen. Bare spred dem ud på en bageplade og sæt ved 180 grader i ca en halv time. Det dufter skønt i hele huset og man kan ikke lade være med at stå og gnave de seje stykker kød og sprøde stykker fedt det kommer ud af ovnen igen :) bare gnav løs, det er godt for dig, og der skal nok være smag nok tilbage til fonden også :)

Læg knoglerne i en gryde der stor nok til at der kan være mindst 5-10 cm vand over dem. Tænd for varmen og lad det koge op. Fjerne det grålige skum der kommer til overfladen under opkogning. Skru ned til en sagte simmer og lad det stå og hygge sig i 2 – 36 timer (jo større dyr – jo tykkere knogler – jo længere tid). 2-6 timer før slut tilsættes grøntsagsresterne og krydderierne.

Hæld igennem et dørslag og derefter gennem en sigte. Hvis du ikke skal bruge det inden for 24 timer så kog det ind så det fylder lidt mindre og kom på køl eller frys.

Brug det i supper og gryderetter. Alt fra gullasch til minestrone vil få helt nye dimensioner af smagsintensitet og dybde – du vil blive overrasket over hvor meget det betyder! Eller bare drik det som det er – et sjælevarmende alternativ til en kop te (evt. med lidt revet ingefær i, lidt fintsnittet hvidløg, lidt chilisauce, frisk persille osv.).

4 thoughts on “Fond!

  1. Pingback: Bolognese | DogmeMad

  2. Pingback: Lynthaisuppe | DogmeMad

  3. Pingback: Kinesisk wok med danske ingredienser | DogmeMad

  4. Pingback: Minestronesuppe – en “all times favourite” | DogmeMad

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.