Den nye sommertærte, eller “tænk at det kan være så nemt at bage tærte”

Jeg er ikke stor fan a dameblade, de fleste er om muligt endnu mere hjernedræbende end tv, men siden min mor er blevet afhængig af kryds-og-tværs i Hendes Verden har jeg fået en vane med at bladre det igennem. Det er ikke fyldt med modereportager og “skønhedstips” som de mere fashionalbe blade, til gengæld er der flotte fotos af blomster og haver og af og til en inspirerende opskrift eller en hyggeligt idé til håndarbejde. Seneste inspiration der rent faktisk blev sat i værk var en opskrift på en figentærte med pistacienødder, som var så nem og lækker at den, med behørig variation, blev gentaget. hele tre gange inden for to uger. Hermed er en ny klassiker i sommerkøkkenet født!

Det er så siden gået op for mig at jeg alligevel ikke læser så mange madblogs, for jeg har åbenbart overset en trend med de her flade tærter, som passer så godt ind i den “rustikke” (ny-nordiske) trend. Men bedre sent end aldrig – udover det trendy look har denne måde at bage tærte på nemlig den store fordel at være så meget nemmere og hurtigere end når man skal bakse en tærtedej ned i et tærtefad (som skal smøres inden og gøre rent efter). Lige nu kan jeg slet ikke se nogen grund til nogen sinde at vende tilbage til besværlig-tærten, men mon ikke tiderne vender tilbage i dens favør en gang i fremtiden  :)

Til dejen:

125 g blødt smør

75 g flormelis (rørsukker fungerer også fint, man kan nok også skære lidt ned på det)

1 nip salt

250 g hvedemel (speltmel fungerer også fint, jeg har endnu til gode at prøve med lidt fuldkornsmel)

1 æg

(overvejer en gang at prøve denne dej med flødeost i: http://www.apt2bbakingco.com/home/the-easiest-pie-crust-ever)

Til fyldet:

50 g blødt smør

50 g mandelmel (jeg laver det helst selv, dvs. smutter og maler en håndfuld mandler, men da vi var i sommerhus uden passende udstyr til den slags fandt jeg heldigvis en pose med mandelmel, som så siden er kommet på køl – pas på den slags, det bliver hurtigt harskt)

50 g sukker

frisk sommerfrugt: figner, nektariner, ferskener, blommer – i skiver/både, til det dækker godt men der er stadig lidt mellemrum mellem stykkerne (jeg har stadig til gode at prøve med bær, her skal man måske udelade mandelmelblandingen, og måske fungerer det her også med æbler eller pærer, det må snart komme an på en prøve)

evt. lidt hakkede pistacienødder eller mandler som drys for oven (jeg har faktisk ikke selv brugt det endnu, synes det virker overflødigt)

Fremgang:

Pisk smør og sukker sammen med salt. Tilsæt mel og pisk igen. Pisk ægget i en lille fordybning og saml dejen, tilføj evt. lidt koldt vand hvis den ikke er blød nok. Lad dejen hvile på køl 30 minutter (eller rul den ud med det samme og sæt den i fryseren når den er fyldt i ca. 15 minutter, derfra direkte i ovnen).

Pisk smør med mandelmel og sukker. Skyl og skær frugten.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en rustik cirkel. Læg på en bageplade med bagepapir. Smør mandelmassen ud og fordel frugt ovenpå. Fold kanterne let op over fyldet.

Bag ved 180 graders varmluft i 20-25 minutter.

Server som den er, eller med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.

Advertisements

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s