Quelitas

Min gode veninde fra Mallorca er flyttet til London efter mange år i København, og jeg er rigtig glad på hendes vegne. Men udover at jeg savner hende, er jeg lidt sur på hende, for hun har gjort os en bjørnetjeneste: hun har fået vores datter “hooked” på nogle mallorkanske kiks som hedder Quelitas, og som man ikke kan købe andre steder en på Mallorca. Og hvordan skaffer man så lige sådan nogen når ens “pusher” er væk? Ja så må man jo prøve selv, og heldigvis var der også hjælp at hente på det alt-vidende-internet.

Denne opskrift er én blandt mange der skitserer samme simple opskrift med små variationer. Jeg havde dog svært ved at forlig mig med at der skulle være meget olie i, så jeg prøvede at halvere mængden, og holdt mig til olivenolie frem for at blande op med kedelig solsikkeolie. Den batch var for blød i første omgang og efter en tur mere i ovnen blev de lidt mere hårde en sprøde, men var ellers meget lovende og smagte mere som de originale end jeg havde turde håbe på, og blev da også spise rub og stub. Så prøvede jeg med hele 2 dl olivenolie i. Det gav en mere fedtet dej end jeg kan huske at have arbejdet med før, så det var svært at vurdere hvornår der var mel nok i, og den hævede også mere langsomt end normalt, så jeg endte med at rulle dem ud før tid, hvilket selvfølgelig gav en alt for tæt konsistens. Smagen af olivenolie var meget kraftig, men jeg elsker den smag, så jeg synes ikke det var for meget. Jeg har endnu ikke bestemt mig for hvor meget olie der skal i når jeg prøver tredje gang.

Mængden her passer til to bageplader og bliver spist på ca. en uge hvis man ikke passer på… kan nok godt holde sig nogle uger i en tætsluttende kagedåse.

2 dl vand
en smule gær
2 dl olivenolie
ca. 9 dl mel, heraf gerne op til 1/3 fuldkorn
1 tsk salt

rulles ud til ca ½ cm tykkelse. hvis man vil være tro mod orginialen skal de så udskæres med en oval form, men jeg synes det er mere praktisk at skære dem i korte stave.

bages ved 170 grader i ca 50 minutter

2 thoughts on “Quelitas

 1. Maria

  uoooo!!! now I feel guilty about leaving…and happy to know that you miss quelitas :P

  come to Mallorca or London for quelitas! (3 bags in my secret storage place in my kitchen)

  Another possible recipe which I tried:
  http://demelisucre.gastronomicament.cat/2013/05/27/galetes-doli/
  (ask google to translate from catalan to english)

  I never managed to get them as crunchy as the bought ones, but they are a good substitute. But to be honest…I would be happy with anything that tastes like olive oil and salt!

  hugs hugs!

  Svar
  1. saralerer Post author

   thanks for the link – I love catalan – it sounds so beautiful I can sense it through the screen :)
   the recipe is identical to the others i found – sooo much olive oil it can’t really go wrong – but I agree, the trick is in getting them to the right degree of crunchiness – I guess the factory has some secret that is hard to copy at home.

   Svar

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.