Verdens bedste boller

De er nemme, de er hurtige, de har en god konsistens og smagen kan varieres i det uendelige. Jeg har ikke selv fundet på opskriften – jeg har mødt mange der bruger en eller anden variant af den – men jeg møder stadig også folk der aldrig har hørt om metoden, og ikke ved hvor nemt de selv kan fremstille friske boller til morgenmaden – derfor tåler den endnu en gengivelse.

Ingredienser til én bageplade – ca. 9 boller

ca. ½ L koldt vand fra hanen

en smule gær – “på størrelse med en ært”

en skefuld honning – evt. sirup eller sukker

evt. et bløb syrnet mælkeprodukt (A38, yogurt naturel og lign.)

ca. 800 g mel – og det er her du kan begynde at variere – det må gerne være en blanding af noget mel med god bageevne – dvs. med højt glutenindhold og de groveste skaldele sigtet fra – og noget mel med mere smag og karakter – og flere fibre. Nogle kombinationer jeg synes fungerer godt er:

– 2/3 almindeligt hvedemel og 1/3 durumhvedemel – det giver flotte gullige boller med lidt italiensk stemning

– 3/4 hvedemel og 1/4 rugmel – minder lidt om sigtebrød

– 3/4 dalarhvedemel og 1/4 havregryn – masser af smag og lidt müsli-associationer

– 100% fuldkorn speltmel – giver mørke, rustikke og smagfulde boller – men kræver at man ælter dejen! se mere nedenfor

en teskefuld salt

derudover kan man tilsætte “fyld” – f.eks. rosiner, tranebær, græskarkerner, valnødder, revet gulerod, revet æble osv.

Gær og honning røres ud i vandet sammen med ca. en dl mel. Tilsæt derefter mel lidt ad gangen indtil du har en konsistens som bliver svær at røre rundt i med en træske men stadig er en smule flydende – det er svært at forklare hvad den helt rette konsistens er, man skal prøve sig frem et par gange – men det gode er at selv hvis man rammer ved siden af får man som regel et hæderligt resultat. Hvis man har en kraftig køkkenmaskine kan man sætte den til at ælte dejen, det bliver det kun bedre af, men det er altså ikke nødvendigt, med mindre man har rigtig meget fuldkorn i. Jeg har ikke en køkkenmaskine, så når jeg laver fuldkornsboller ælter jeg dejen i hånden – det kræver at man ikke har noget imod at få sine hænder smurt fuldstændig ind i klistret dej! i starten tænker man at det her da aldrig bliver til en dej, men efter nogle minutter begynder den faktisk at blive sammenhængende. Det er godt at have en dejskraber ved hånden til at samle den med undervejs.

Sæt nu dejen til at hæve køligt – dvs. i køleskab eller ude på bagtrappen om vinteren – tildækket  – f.eks. med en tallerken og viskestykke – i mindst 6 timer, gerne natten over.

Når du står op om morgenen starter du med at tænde for ovnen på høj varme (f.eks. 250 grader). På en bageplade med bagepapir sætter du ved hjælp af to skeer ca. 9 eller 12 nogenlunde lige store klatter dej. Når ovnen er varm sætter du pladen i og skruer ned til ca. 220 grader og bager bollerne i ca. 20 minutter – hellere så de bliver lidt til den mørke side end at de er klæge inden i.

Hvis der er nogen tilbage dagen derefter er de nok lidt tørre, men kan blive lækre igen ved at blive plasket med lidt vand og komme en kort tur i ovnen eller på en brødrister. Man kan selvfølgelig også lave dejen om morgenen  og bage den til aftensmaden – som boller eller flutes eller til pizzabunde.

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.