Så er det efterår: to forskellige salater med blomkål

Uden for meget snak – her kommer to forskellige salater man kan lave med blomkål som hovedingrediens, som vi er meget glade for herhjemme. Begge er meget lækre på hver sin måde, og skal have lov at “spille hovedrollen” i et måltid, dvs. serveres blot med godt brød til eller noget fisk, f.eks. røget makrel, gravad laks, stegt rødspætte osv..

“Blomkåls-Couscous”

Adapteret fra en opskrift af Erwin Lauterbech fra bogen Kokkenes Klimakogebog

1 blomkålshoved, snittet meget fint til “smulder”, evt. i en foodprocessor? jeg har ikke selv sådan en, så jeg ved ikke hvordan det bliver? det tager lidt tid at gøre i hånden, tænk på det som beskæftigelsesterapi/”meditation” ;)

50-80 g finthakkede mandler, evt. ristede (inden de hakkes! ellers brænder det alt for let på)

2 spsk fintrevet parmesan eller pecorino

lidt fintrevet citronskal og evt. lidt citronsaft

lidt rapsolie eller olivenolie

peber og evt. lidt mere salt (udover det salte fra osten)

meget gerne lidt finthakkede grønne blade (en slags eller flere): kørvel, persille, dild, rucola

Fremgangsmåden giver sig selv – bland alle ingredienser sammen i en skål og server.

Bagt blomkål med hasselnødder

Adapteret fra Yotam Ottolenghis bog Jerusalem (hvor der er mange andre opskrifter jeg gerne vil prøve!), kan bl.a. ses med billeder her

1 blomkålshoved, delt i mindre buketter (dog ikke alt for små, så er det svært at undgå at de bages helt bløde)

50-100 g hasselnødder (mængden afhænger af størrelsen på blomkålen og hvor glad du er for nødder)

2-3 stilke bladselleri, snittet i mellemtynde skiver – hvis du ikke har bladselleri så prøv at finde en anden sprød grøntsag til erstatning, f.eks. fennikel, jeg tror nemlig at salaten vil blive ret flad hvis dette knasende og friske element udelades

kerner fra ½-1 granatæble, kan måske erstattes med grofthakkede stykker af et sprødt æble eller pære? det vil give mindre farvekontrast men være mere tro mod vores breddegrader

en god mængde finthakket persille

Blomkålshovederne skal bage i ovnen ved 220 grader i ca. 20 minutter – de må meget gerne få nogle brankede pletter, men skal helst ikke smatte  helt ud. Hvis man koncentreret kan man riste nødderne samtidig, men de brænder altså hurtigt på ved den varme, så hvis man ved at man kommer til at glemme dem, så gør som Ottolenghi siger og skru ned for varmen til 150 grader når blomkålen er færdig og rist nu nødderne i ca. 15 minutter, for derefter at hakke dem groft. Det hele blandes sammen i en skål (blomkålen skal dog helst køle lidt af først) og overhældes med dressing.

Til dressingen:

2 spsk olivenolie

1 spsk sherry eddike – kan erstattes af æblecidereddike, evt. piftet ekstra op med lidt balsamisk æbleeddike (et ikke helt billigt men meget raffineret påfund fra Claus Meyers evigt ekspanderende salgsimperium)

½ spsk maple sirup – kan erstattes af honning

1/4 tsk kanel

1/4 tsk allehånde

salt og peber

Advertisements

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s