Gado Gado

Gado Gado er endnu en national “street food” a la fish ‘n’ chips og hummus, denne gang fra lidt fjernere egne, nærmere betegnet verdens største øgruppe, nemlig Indonesien. Da det jo netop er en meget stor øgruppe er der utallige variationer over retten, men grundkonceptet er nogle kogte grøntsager og nogle kogte æg serveret med en krydret og dejlig snasket sovs baseret på jordnødder.

Jeg har forsøgt at “sælge” denne ret til min kone i mange år uden succes, jeg må have beskrevet den forkert, for da jeg endelig trodsede hendes protester og lavede den til os syntes hun også at den var lækker.

Her og her er to af de online opskrifter jeg syntes virkede meget tro mod den version jeg husker fra min rejse til Indonesien, og her er Camilla Plums version som er en mere “generaliseret” jordnøddesovs.

Selve salaten er meget fleksibel og består af kogte æg skåret i kvarte, gerne noget stegt tofu eller tempeh (det ved jeg ikke hvor jeg skal købe af en god frisk kvalitet, så det undlader jeg), gerne kogte kartofler, og så en masse blandede grønsager efter egen smag og hvad man nu kan finde – både nogle kogte og nogle rå, f.eks. grønne bønner, hvidkål, asiatiske kåltyper, agurk osv.

Til sovsen/dressingen bruger man:

3-5 fed hvidløg, finthakket

evt. 1-2 løg, finthakket

jordnøddeolie til at stege i, hvis man har det, jeg bruger olivenolie

ca. 250-350 g peanut butter (eller tilsvarende mængde ristede peanuts)

evt. 1 dåse kokosmælk – det er meget forskelligt fra opskrift til opskrift hvor meget kokosmælk der kommer i, nogle gange slet ingen, så det er lidt en smagssag – jo mere kokosmælk jo mindre tydelig smag af jordnød – så jeg bruger som regel ingen

smag til med:

noget fisket (umami og bitterhed): rejepasta eller fish sauce eller ansjoser – jeg bruger ca. 2 spsk fish sauce

noget sødt og karameliseret: lidt palmesukker eller evt. honning

noget syrligt: ca. 25 g tamarind opløst i ca. 1 dl kogende vand, eller evt. noget frugteddike, og evt. limesaft, eller citronsaft og/eller citrongræs (citrongræs er umuligt at snitte fint nok, så det dur kun hvis man bruger foodprocessor eller morter)

noget stærkt: frisk chili, finthakket, eller en eller anden form for chili på flaske – mængden er helt afhængig af hvor stærke dine chili eller din chilisovs er, og hvor stærkt du vil have eller kan tåle sovsen bliver… jeg bruger ca. 1 spsk Sriracha-sovs

evt. noget mere salt: kogesalt eller soya – hvis ens peanutbutter er saltet og man bruger fish sauce som det fiskede så er sovsen sandsynligvis salt nok allerede

Hvis man ikke har en foodprocessor, så bruger man peanutbutter, og så snitter man alt hvad der kan snittes meget fint og sauterer det, og så tilsætter peanutsmør og kokosmælk og koger op, og til sidst smager til.

Hvis man har foodprocessor kan man starte med at sautere løg og hvidløg, så stege peanuts lidt med, og så hælde alt i maskinen og køre til en jævn masse, hælde tilbage i en dyb pande eller gryde og koge op og smage til.

Den kan sagtens gemmes på køl eller frys og varmes op ved servering (behøver ikke at være skoldhed, men skal ikke være køleskabskold).

1 thought on “Gado Gado

  1. Pingback: Misodip | DogmeMad

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.