Marrokanske kødboller i tomatsovs

Marokkansk mad har en meget typisk smag og duft som ikke minder om noget andet jeg kender (OK, andre nordafrikanske lande som Algeriet og Tunesien laver lignende mad, men de er mindre kendte). Jeg kender den marokkanske madlavning mest fra Israel, hvor den er meget populær, men har også været så heldig at rejse rundt i Marokko for nogle år siden og blev ikke skuffet. Disse kødboller minder utrolig meget om den italienske ret, men forskellen i krydderier gør hele forskellen, de er så dejlig pikante og duftende på den der helt særlige marokkanske måde.
Opskriften her er stærkt inspireret af denne, og jeg kan i øvrigt anbefale hele sektionen om marokkansk mad, den er meget autentisk efter hvad jeg kan dømme. Men jeg har set mange opskrifter på denne ret med meget forskellige krydderisammensætninger, så der er vist frit spil indenfor de typiske marrokanske krydderier. Du skal i øvrigt ikke være bange for marrokansk mad hvis du (ligesom mig) ikke tåler meget chili –  der er ofte chili eller stærk paprika i marrokanske retter men med måde – det er til for at give maden en varme men ikke for at du skal brænde dine smagsløg.

Til sovsen:

2 dåser hakkede tomater (eller ca. 1 kg friske tomater hvis du har et drivhus der står og bugner af modne tomater, eller 1 l passata)

1 løg, finthakket

2-3 fed hvidløg, fint hakket

evt. 2-3 stilke selleri, finthakkede

½ dl olivenolie

2-3 spsk finthakket persille

evt. også op til 3 spsk finthakket koriander

1 tsk sød paprika

1 tsk gurkemeje

1 knivspids spidskommen

evt. en lille dåse tomatpuré

Det hele hældes i en tyk gryde og sættes i kog, når det koger skrues der ned på det mindste blus der kan holde det simrende. Traditionelt laves det selvfølgelig i en tagine, men sådan en har jeg altså ikke,  for den er alligevel ikke lavet til et moderne konfur, så en god gryde eller en römertopf eller lignende er lige så godt. Når sovsen har simret lidt kan man med fordel tage en stavblender og køre den mere ensartet (hvis man er mere til foodprocessor kan man klare det inden man sætter sovsen over).

Til kødboller:

500-800 g hakket oksekød eller blandet okse- og lammekød

2-3 løg snittet meget fint eller revet på rivejern

2-3 tsk ras al hanut eller din egen krydderiblanding med f.eks. sød paprika, stærk paprika/chilli, sort peber, koriander, spidskommen, kardemomme, kanel, nelliker, ingefær, muskatnød

1 tsk salt

1 æg

2-3 spsk finthakket persille og/eller koriander

Ælt det hele godt sammen og form små runde boller som du triller ned til sovsen og lader simre med i mindst en halv time.

Server med flade (pita)brød eller ris eller couscous, og gerne med nogle andre små retter/hapsere forinden, f.eks. oliven, courgettesalat, hestebønnedip, gulerodsalat.

Man kan i øvrigt tage de rå kødboller og stege dem på en pande eller rulle dem rundt om spyd og stege på en grill, så bliver det bare til kebabs, som smager godt med en frisk salat til.

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.