Pæretærte med mandelcreme

Denne type pæretærte stammer eftersigende fra Normadiet, min opskrift er adapteret fra denne og denne. Det er forholdsvis arbejdskrævende kage, men jeg synes den er indsatsen værd – den understreger pærernes fine smag, tilføjer den lækre smag af mandler, og smager skønt i sig selv, dvs. man behøver ikke servere creme fraiche eller flødeskum til (lækre sager i sig selv, men jeg bliver lidt træt når alle tærter her i landet serveres med noget mælkeprodukt til).

Man kan med fordel pochere flere pærer ad gangen og gemme til andre gode sager. Hvis jeg havde mit eget pæretræ ville jeg henkoge alle dem jeg ikke kunne spise mens de var friske, men da jeg bor i lejlighed hvor der er begrænset plads til at hengemme ting og kan købe danske pærer i irma langt ind i vinteren, så giver det ikke så meget mening. Hvis der var nogen af de gode økologiske pæreproducenter her i landet der ville henkoge deres frugt og sælge den til mig ville jeg gerne betale gode penge for det – det sparer en masse arbejde og det smager jo bedst når det er lavet på det rigtige tidspunkt i pærens sæson. Men de tarvelige pærer i sirup man kan købe på dåse de steder jeg handler vil jeg ikke have noget med at gøre, så jeg må pochere mine pærer hver gang jeg vil lave denne tærte.

Pærer i sirup:

3-5 pærer, helst lige-før-helt-modne (dvs. lidt faste i det men velduftende og smagfulde), skrællede, udkærnede og halverede

ca. 80 g ( = 2/3 dl = 4 spsk) sukker

ca. 250 ml vand

lidt saft og skræl fra en citron

evt. andre (hele) krydderier som vanilje, kanel, stjerneanis

Bring vand og sukker i kog i en kasserolle, tilsæt krydderier, læg pærerne i og lad dem simre i ca. 20 minutter. Lad dem dryppe af og køle ned. Du smider naturligvis ikke kogelagen ud bagefter, men bruger de gyldne dråber til noget fornuftigt, f.eks.:

  • kog den kraftigt ned og pensel den på den færdige kage – det giver en flot blank overflade
  • kog den lidt mindre kraftigt ned (så den ikke bliver til gele når den køler ned) og brug den hvor du vil bruge flydende sødme der gerne må være aromatisk, f.eks. i en salatdressing, på is og/eller pandekager osv.

Mørdej (til en tærteform på ca. 22 cm i diameter):

100 g koldt smør

150 g (=2,5 dl) fintsigtet hvedemel eller speltmel

2 spsk sukker

½ æg

Kan du ikke lige huske hvordan man gør så se f.eks. hos kvalimad. Skal ikke forbages i dette tilfælde.

Mandelcreme (“frangipane”):

80 g (=1,5 dl) mandler, smuttede og “malede” – jeg bruger en lille håndholdt zyliss, man kan også hakke meget fint med en kniv eller bruge en foodprocessor; man kunne vel også bruge marcipan hvis man havde det på lager, så skal man bare lige vide hvor høj mandelprocenten er og så regne sig frem ti de rette mængder (lad os sige mandelprocenten er på 70%, så skal man bruge ca. 110 g marcipan og kun 35 g sukker frem for de nedenstående 70 g)

70 g (= knap 1 dl) sukker

75 g blødt smør

1½ æg

1 spsk mel

evt. 1 spsk calvados

Det hele blandes sammen og spredes ud på tærtebunden. Pærerne skæres i fine skiver og fordeles på cremen og trykkes let ned i den. Bag ved 180 grader i ca. 20-30 minutter (hvis du bruger en mindre diameter form skal den bage længere).

Du kan vælge at få den til at se mere fin og “professionel” ud ved at glasere den, enten med nedkogt pocheringssirup eller lidt abricosmarmelade (det står der altid i bagebøger, men hvem har lige et åbent glas abrikosmarmelade stående? ikke mig!). Den skal helst have lov at køle helt af inden den spises, og smager også fremragende dagen efter.

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.