Madplanlægning

Madplanlægning er et af de koncepter om hvilke jeg altid har tænkt “det er for folk der er så meget bedre til at være organiserede og selvdisciplinerede end jeg er”. Og derfor forblev det et koncept jeg tænkte meget på men aldrig fik afprøvet. Nu er jeg endelig kommet i gang, og kan kun fortryde at jeg ikke gjord det noget før. Det er jo bare så rart at have tænkt gode ideer til retter igennem i god tid inden man står og er sulten, det giver et dejligt overskud.

Nogle af de ting der gjord at jeg endelig fik lidt succes med at lægge en madplan var:

  • At minde mig selv om at man ikke nødvendigvis skal følge planen… som min far altid siger “en plan er til for at man kan lave en ny (plan)”. Altså man skal ikke føle sig forpligtet til at følge sin plan hvis der sker uforudsete ændringer i resten af ens planer, eller man bare ikke har lyst til det der står på planen, men så har man stadig et bedre udgangspunkt end hvis man sket ikke havde en plan.
  • At tænke i kategorier: jeg lavede en rammeplan der hedder to dage med kødretter hver uge, to dage med fiskeretter, to dage med vegetarretter og én dag med rester/takeaway/spise ude (med andre ord en ikke-planlagt dag, så der mentalt er plads til mere spontanitet end hvis hele ugen er planlagt). Kategorierne hjælper med at fokusere under brainstorming-fasen, og sikrer at man når sine mål med eksempelvis to ugentlige fiskedage.
  • At tænke en måned frem, i stedet for en uge: de fleste laver en madplan til en uge ad gangen, og det giver god mening ift. hvor langt ud i fremtiden man kender sin kalender. Men jeg ved at jeg ikke gider at sætte mig en gang om ugen og lave planer, og desuden ændrer sæsonvarerne sig heller ikke så ofte. En måned ad gangen giver en god session på et par timer, hvor jeg kan sidder med mine kogebøger (og internettet) og finde inspiration til at bruge månedens råvarer, og plotter ideerne ind i et skema (fire linjer, seks kolonner jvf. kategorierne). På den måde sikrer jeg også god variation over en måned i stedet for at gentage retter fra uge til uge. Og så kan man “stjæle” ideer fra den ene uge til den anden hvis man ikke lige kan eller har lyst til at lave det står i nuværende uge.

Jeg agter at dele mine månedlige planer her, så andre måske kan inspireres, og så kan jeg selv finde dem året efter når vi når til samme måned, og tage udgangspunkt i dem frem for at “genopfinde den dybe tallerken”.

del dine tanker :)

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.